RUNNINGKLEDING

SQUASH

BADMINTON

TAFELTENNIS

TENNIS

HOCKEYSTICKS

HOCKEYSCHOENEN

SKISCHOENEN

SNOWBOARD

SCHAATSEN

RUNNINGKLEDING

RUNNINGKLEDING
De sportkleding die je gaat gebruiken bij het hardlopen moet functioneel zijn. De eisen waaraan sportkleding moet voldoen, hebben te maken met het lichaam, het weer en de situatie

Het lichaam
Als je gaat hardlopen dan span je jezelf fysiek in, hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur. Deze warmte wordt afgevoerd, doordat het lichaam gaat zweten. Vervolgens verdampt het zweet. Het verdampte zweet heeft een verkoelende werking, omdat het warmte aan het lichaam onttrekt. Om dit proces goed te laten verlopen, is er kleding nodig die het zweet kan afvoeren Bij kou sluiten de huidporiën en neemt de doorbloeding van de spieren af. Daardoor neemt ook het prestatievermogen af. Er is dan juist warme-isolerende kleding nodig. Functionele sportkleding moet aan de volgende eisen voldoen;

 • warmte isoleren
 • warmte afvoeren
 • transpiratie regelen
 • bescherming bieden tegen wind en regen
 • bewegingsvrijheid geven

Het weer:
Onderstaande weersomstandigheden spelen een zeer belangrijke rol in de keuze van kleding

 • een hoge temperatuur vraagt om dunnere en luchtige kleding, dan bij een temperatuur onder het vriespunt. Bij koudere temperatuur is warme en beschermende kleding nodig.
 • bij een hogere luchtvochtigheid is waterdichte of waterafstotende kleding nodig. Bij een lage luchtvochtigheid is dit niet nodig.
 • wind bepaalt de gevoelstemperatuur. Een lichte vrieskou van -2 graden Celcius met een windkracht van 6 Beaufort, kan aanvoelen als een temperatuur van -16 graden celcius.
 • bij sterke zon is bescherming van huid/ogen nodig, bijvoorbeeld een pet en een zonnebril.

De situatie:
De vorm en de samenstelling van de kleding zijn bepalend voor de bewegingsvrijheid van de sporter. Vorm en samenstelling van sportkleding kunnen het prestatievermogen bevorderen en blessures voorkomen. Bij atletiek wordt een singlet gebruikt (shirt zonder mouwen) bestaande uit een kunststof materiaal om het vocht goed af te kunnen voeren. Als broek bestaat er de zeer korte broek met een kort zijstukje. Daarnaast is er de halflange of lange broek (tight) uit polyester of polyamide die strak wordt gedragen.

  OPENINGSTIJDEN
  Maandag 13.00 tot 18.00
  Dinsdag 09.30 tot 18.00
  Woensdag 09.30 tot 18.00
  Donderdag 09.30 tot 18.00
  Vrijdag 09.30 tot 21.00
  Zaterdag 09.30 tot 17.00 

  Kijk bij Contact voor de eerstkomende koopzondagen