Voetbal Voetbal Hockey Hockey Fitness Fitness Running Running Tennis Tennis Bad & Beach Lifestyle fashion Lifestyle fashion Wintersport Wintersport

Schaatsen

Veel schaatsers leerden schaatsen op gebruikte schaatsen. De eerste aankoop kan echter leiden tot een teleurstelling. Kies je voor comfortschaatsen, toerschaatsen, of klapschaatsen? Wat zijn de meest gemaakte fouten en waar moet ik op letten voor ik schaatsen ga kopen? Beginnende schaatsers denken nog wel eens dat het verstandig is om de schaatsen een maatje groter te kopen. Zogenaamd op de groei. Met geitenharen sokken of zelfs twee paar sokken moet het dan warm blijven. Helaas leidt dit tot onvoldoende steun, te weinig gevoel op het ijs en vaak zelfs koude voeten.

Te klein

Nog niet zo lang geleden hadden alle schaatsen een platte zool zonder steun. Om een beetje steun te creëren werden schaatsen dan twee maten kleiner aangemeten. Dit leverde vanzelfsprekend de nodige steun op, maar ook afgebonden en vaak koude voeten. Vele schaatsers kennen de zogenaamde schaatsknobbels op de hielen (hielsporen)die mede veroorzaakt werden door te kleine schaatsen.

Steunzolen in schaatsen

Mensen met steunzolen hoeven deze niet in hun schaatsen te doen. Het bij hardlopen en wandelen zo belangrijke afwikkelen van de voet is bij het schaatsen veel anders. Een steunzool past nooit helemaal goed in de schaats en zorgt er vaak voor dat de schaats niet meer goed onder de voet zit.

Te weinig bewegingsvrijheid

Sommige mensen met zwakke enkels die op de binnenkanten van de schaatsen rijden kopen noren met een harde plastic schoen of een soort van ijshockeyschoen die boven de enkels sluit. Het op de binnenkant van de schaats rijden wordt echter vooral veroorzaakt door een slechte balans. Als het lichaamszwaartepunt niet recht boven de schaats komt kan dit niet opgelost worden met deze hoge schaatsen die geen optimale bewegingsvrijheid geven om de schaatsbeweging goed uit te voeren. Voor beginners helpen deze schaatsen echter wel met de balans, het is echter wel de vraag in hoeverre je op deze schaatsen goed zult leren schaatsen.

Beginners / tourrijders

Waar ga je de schaatsen voor gebruiken. Ben je liefhebber voor het schaatsen op natuurijs? Moet je nog leren schaatsen of ben je toerrijder? Kies voor comfort en steun: Kies je voor een conventionele schaats met platte zool en voetplaat, dan geldt nog steeds het oude advies, een maatje kleiner of soms zelfs 2.

Kies je voor een kuipzool (gevormd met een voetbed) dan kies je automatisch voor meer comfort. Koop dan je schaatsen in dezelfde maat als je schoenen of hooguit een maatje kleiner. Draag dunne sokken. Zorg dat je schaatsen niet echt knellen, zeker niet op de hiel. Draag hoesjes als het koud is, maar los het niet op met dikke sokken.

Wedstrijdschaatsers

In principe bieden de huidige topschoenen voldoende steun. Omdat steun erg belangrijk is kan je een maatje kleiner dan je schoenmaat overwegen. Zorg echter dat ze niet knellen, bij klapschaatsen zeker niet op de hiel. Dat leidt onvermijdelijk tot blessures. Voor een beter gevoel met het ijs kan je met blote voeten in je schaatsen gaan.

Ons assortiment